top of page

Menopoz Döneminde Hormon Replasman Tedavisi

menopozda bazen hormon tedavisi gerekebilir

Menopoz döneminde östrojen hormonu eksikliğine bağlı çeşitli şikayetler ortaya çıkabilir ve bunlar hormon replasman tedavisi (HRT) adı verilen tedavi yöntemiyle etkili bir şekilde giderilebilir.

 

Günümüzde şikayeti olmayan kadınlara rutin hormon tedavisi genellikle önerilmemektedir.

 

Hormon replasman tedavisinde çoğu durumda östrojen ve progesteron hormonları birlikte verilmektedir. Tedaviye progesteron hormonu eklenmesinin amacı östrojen hormon tedavisinin tek başına verilmesi durumunda artan rahim (endometriyum) kanseri riskinin bertaraf edilmesidir.

 

Rahimi ameliyatla çıkarılmış olan kadınlarda ise östrojen hormonu tek başına verilebilmektedir.

HRT planlandığında komple bir jinekolojik muayene ve papsmear testi, organların işlevlerinin iyi olduğunu gösteren çeşitli kan ve idrar incelemeleri, mamografi ve meme ultrasonografisi mutlaka yapılmalı, mümkün olan durumlarda kemik yoğunluğu ölçümü de bunlara eklenmelidir.

Rahim kanseri tedavisi görüyor olmak, meme kanseri tedavisi görüyor olmak, kalp krizi, damar tıkanıklığı gibi çeşitli damarsal sorunların varlığı, kontrol altına alınmamış şeker hastalığı, ileri derecede migrn ve açıklanamayan baş ağrıları, safra kesesi taşı, kontrol altına alınmamış kolesterol yüksekliği ve büyük ve çok sayıda miyomların varlığı bu tedaviye kesin engel teşkil eder.

İlaçlar iyi değerlendirme sonucunda başlandığında çoğu durumda yan etki yaratmaz, ancak özellikle anormal kanama, baş ağrısı, kola vuran göğüs ağrısı, bacak ağrısı veya önceden olmayan diğer belirtilerin varlığında doktora haber verilmeli ve tedavi kesilmelidir.

Tedavinin süresi belli aralıklarla yapılan doktor muayenelerinde şekillendirilir.

bottom of page