top of page

Jinekolojik kanserlerde erken tanı

jinekolojik muayene nasıl yapılır?

Jinekolojik kanserler arasında en erken evrede yakalanabilen kanser türü rahim kanseriykenyumurtalık kanseri çoğu durumda geç belirti verdiğinden tanı konduğunda genellikle ileri evrelerdedir. Rahimağzı kanseri ise yapılacak basit bir papsmear testiyle erken dönemde yakalanabilen bir kanser türüdür.

 

Vulva (dış genital organ) kanseri erken tanısı

Vulva kanseri genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir kanser türü olmakla beraber aynen rahim ağzı kanserinde olduğu gibi kanser aşamasına gelmeden önce bazı kanser öncüsü lezyonlar oluşturabilen bir kanser türüdür.

 

Kendi kendine vulva muayenesi bahsinde anlatıldığı gibi erken tanı açısından bu muayenenin düzenli olarak yapılması ve bölgede ortaya çıkan kızarıklık, renk değişikliği, kaşıntı, yanma, kabarıklık, yara oluşumu ve kitle oluşumu gibi durumlarda en kısa zamanda doktora başvurulması önemlidir. Bu belirtilerin çoğu dış genital bölge sorunları bahsinde anlatıldığı gibi çoğunlukla basit nedenlere bağlı olmakla beraber yine de emin olunabilmesi için jinekolojik muayenenin ihmal edilmemesi son derece önemlidir.
Vulva kanseri >>

Vajina kanseri erken tanısı

Bu kanser türü oldukça ender görülen ve genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir kanser türüdür. Kanser öncüsü lezyonlar oluşturmakla beraber tanı konduğunda genellikle ileri evrelere ulaşmıştır. Bu nedenle erken tanı olanaklarının oldukça kısıtlı olduğu söylenebilir.

Rahim ağzı Kanseri Erken Tanısı

Jinekolojik kanserler arasında kanser tarama testlerinin en iyi sonuç verdiği ve bu nedenle henüz kanser aşamasına ulaşmadan, oluşan kanser öncüsü lezyonların yakalanabildiği bir kanser türüdür.

Hücresel düzeydeki değişiklikleri ortaya çıkarabilen Papsmear testinin yaygın kullanıma girmesiyle gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerde oldukça önemli bir azalma ortaya çıkmıştır. 

 

Bu olanaktan faydalanmak için kadınların hiçbir şikayetleri olmasa dahi doktorlarınca kendilerine önerilen aralıklarla jinekolojik muayeneden geçmeleri ve bu esnada Papsmear testine tabi tutulmaları önemlidir.

Papsmear testi >>
Rahim ağzı Kanseri Öncüsü Lezyonlar >>
Rahim ağzı Kanseri >>

Rahim Kanseri Erken Tanısı

Rahim kanseri genellikle menopoz sonrasında ve özellikle de bu kansere yakalanma açısından yüksek risk altında olan kadınlarda ortaya çıkan bir kanser türüdür. En sık verdiği belirti menopoz döneminde kanama olup, bu dönemde yapılan bir rahim iç tabakası örneklemesi (endometriyal biyopsi) ile tanısı konabilen ve ilk tanı konduğunda genellikle erken bir evrede olan bir jinekolojik kanserdir. Erken evrede tanı olanağından faydalanabilmek için özellikle risk faktörü olan kadınların düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçmeleri ve menopozda olsun veya olmasın normaldışı kanaması olan her kadının kısa zamanda jinekolojik değerlendirme için doktora başvurması önemlidir.

Endometriyal Biyopsi İşlemi >>
Rahim Kanseri >>

 

Yumurtalık Kanseri Erken Tanısı

Kadın genital kanserleri içinde erken tanısı oldukça zor olan ve belirti verdiğinde genellikle ileri evrelerde olan bir kanser türüdür. Günümüzde yumurtalık kanserinin erken tanısı için henüz etkili bir yöntem geliştirilmiş olmamakla beraber bu kansere yakalanma açısından yüksek risk altında olan kadınlarda BRCA geni adı verilen ve birden fazla yumurtalık kanserli bireyi olan ailelerde daha sık oranda saptanan gen taraması üzerinde durulan konulardan biridir. Bu genin varlığı saptandığında ise tıbbi yaklaşımın ne olması gerektiğinde bir fikir birliği mevcut olmadığından bu testi bir erken tanı yöntemi olarak görmek zordur.

Günümüzde yumurtalık kanseri erken tanısında en iyi yaklaşımın düzenli jinekolojik değerlendirmeler esnasında yumurtalıklarda görülen ve kanser şüphesi taşıyan oluşumların cerrahi yöntemlerle çıkarılması olduğu söylenebilir.

Yumurtalık Kistleri >>
Yumurtalık Kanseri >>

 

Meme Kanseri Erken Tanısı

Meme kanseri düzenli olarak doktor tarafından yapılan meme muayenesi, düzenli olarak kadın tarafından uygulanan Kendi Kendine Meme Muayenesi ve memede kanser düşündürecek belirti ve bulguların kadın tarafından iyi bilinmesi ve bunlar saptandığında kısa zamanda doktora başvurulması ve doktor tarafından önerilen aralıklarla mamografi incelemesinin yapılmasıyla nispeten erken evrelerde yakalanabilen bir kanser türüdür.

Yumurtalık kanseri bahsinde anlatılan BRCA geni taramasında bu gende değişiklik saptanan kadınlarda yumurtalık kanseri yanında meme kanseri ve kalın bağırsak kanseri gelişme riski de nispeten yüksek olduğundan bu tür bir durumda erken tanıya yönelik uygulamaların daha düzenli ve daha sık aralıklarla yapılması önemlidir.

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde 9.30-18.00 arası randevu almak için:

0555 663 13 13
0212 268 45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire 3-4

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi: 11.30-18.30

  • Salı: 12.00-18.30

  • Perşembe: 11.30-18.30

  • Cuma: 11.00-15.30

  • C.tesi: 09.00-18.00

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page