top of page

Rahim ve rahim ağzı polipleri

rahim-polipleri.jpg

Endometriyal polip (rahim polipleri), ve servikal polip (rahim ağzı polipleri) rahim iç tabakasında veya rahim ağzında bulunan ve genellikle bu dokulardan kaynak alan ve selim tabiatlı olduğu kabul edilen "et parçası" oluşumları olarak tarif edilebilir.

Endometriyal veya servikal polip, oluşma nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalık olarak her yaş kadında görülebilmekle beraber genellikle menopoz öncesi dönemde ve menopoz döneminde daha sık ortaya çıkar.

Endometriyal polip sayıca bir adet olabileceği gibi bazı durumlarda daha çok sayıda olabilir.

 

Ne Gibi Belirtiler Verir?

Endometriyal polip hiçbir belirti vermeyebilir ve rahimin başka bir nedenle ameliyatla alınması sonrasında patoloji uzmanı tarafından incelenmesiyle tanınabilir.

Endometriyal polip büyük olduğunda ve birden fazla olduğunda ise düzensiz kanama (ara kanama veya adet kanamalarının günlerinin uzaması veya kanama miktarının artması tarzında), cinsel ilişki esnasında kanama, özellikle adet kanaması esnasında kramp tarzı ağrı gibi belirtilere neden olabilir.

 

Bazı durumlarda büyük bir polip rahim ağzından vajinaya sarkabilir ve bu durumlarda polip dokusunda gelişen enfeksiyon akıntı nedeni olabilir.

 

Rahim ağzı polipleri ise çoğu durumda belirti vermezken ilişki sonrası kanama veya ara kanama nedeni olabilir.

 

Nasıl Tanı Konur?

Endometriyal polip tanısı en sık kanama sorunları nedeniyle doktora başvuran bir kadında rahim iç tabakası örneklemesiyle elde edilen dokunun patoloji uzmanı tarafından incelenmesiyle konur.

 

Bazen ultrasonografide polipten şüphelenilmesini sağlayacak görüntüler olabilir.

Bazı durumlarda çeşitli belirtilerle başvuran bir kadında yapılan jinekolojik muayene esnasında rahim ağzından sarkan polipin gözle görülmesiyle polip şüphesi doğar. Bu durumlarda da doktor genellikle rahim iç tabakası örneklemesi önerir ve yine elde edilen dokunun patoloji uzmanı tarafından incelenmesiyle tanı konabilir.

Herhangi bir nedenle yapılan histeroskopi  (rahim içinin kamerayla incelenmesi) incelemesinde veya rahim içinin steril suyla doldurularak ultrasonografi incelemesi yapılmasından ibaret histerosonografi incelemesinde polip şüphesi doğabilir.

Kesin tani şüpheli her durumda yapılan ilaçlı rahim filmidir (HSG). HSG poliplerin boyutunu, yerini ve sayısını net olarak belirler. 

 

Nasıl Tedavi Edilir?

Polip şüphesi olan bir durumda öncelikle tanının doğrulanması ve rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri öncüsü lezyon olasılığının bertaraf edilmesine yönelik olarak rahim iç tabakası örneklemesi yapılır. Bu işlem genellikle polipin bulunduğu yerden koparak parçalanmasıyla ve böylece lezyonun ortadan kaybolmasıyla sonuçlanır. Tam şifanın sağlandığı böyle bir durumda ek bir tedavi gerekmez.

 

Bazı durumlarda histeroskopi yöntemiyle polip bulunduğu yerden çıkarılarak tedavisi sağlanmış olur. Bu işlemin avantajı rahim iç tabakasında yapılan "körlemesine" tedavi yerine polibin görülerek çıkarılmasıdır.

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde 9.30-18.00 arası randevu almak için:

0555 663 13 13
0212 268 45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire 3-4

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi: 11.30-18.30

  • Salı: 12.00-18.30

  • Perşembe: 11.30-18.30

  • Cuma: 11.00-15.30

  • C.tesi: 09.00-18.00

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page